Draamaretki Ahmed Al-Nawaksen & Miriam Attiaksen retki ulos ruutukaavasta

Aina hyväntuulinen Ismael, joka kuoli

  • "Denial = What I think - The Facts"  kuva: Ahmed Al-Nawas
    "Denial = What I think - The Facts" kuva: Ahmed Al-Nawas

Ismael kuoli lauantaina. Kuolinsyy: luoti päähän.

 

Ismael oli ujo 21-vuotias, aina hymyilevä ravintolatyöntekijä, jonka harrastuksiin kuului pelata perjantaisin jalkapalloa.  

Työpäivän päätteeksi, puoli tuntia ennen sulkemisaikaa pizzeriaan saapui asiakas, joka tilasi pizzan, kävi WC:ssä ja jostain syystä ennen pizzan valmistumista hermostui ja ampui kohti kolmea ihmistä.

 

Näkikö hän jotain, mistä ei pitänyt? Esimerkiksi sen, kun Ismael rukoili ruokasalin takaosassa WC:n vieressä?

Voiko tätä ymmärtää? Pitääkö edes yrittää? Ei ole olemassa hyväksyttävää syytä tappaa. Vai onko?

 

Ihmiset etsivät selityksiä ja netissä on jaettu kokemuksia pizzapohjan laadusta ja täytteistä. Samalla joku antaisi ampujalle mitalin, koska tappaminen sodassa on sallittua ja kunnioitettavaa, eikä poliisi edes automaattisesti tutki lausuntoa rikoksena, mikäli kukaan ei nosta syytettä. Onko Suomi vuonna 2012 siis sodassa? (Sodassa tappaminen on sallittua. Mutta jopa sodassakin kiellettyä on sivullisten ja siviilien tappaminen.)    

 

Selitystä ei ole. Kukaan ei voi tietää mitä ampujan päässä liikkui. Vaikka kyseessä oli ”impulsiivisena ja väkivaltaisena” tunnettu henkilö, jonka tapana oli käydä pizzalla, kuten lehdistö on päätellyt, ja vaikka kyseessä olisi hetken päähänpisto, emme tiedä, oliko rasistinen reaktio tappamisen laukaiseva tekijä. Pelkkä rasismi ei tapa ilman asetta. Vaikka ampuja oli tappanut aiemminkin, ”hänellä oli tapana” ei myöskään riitä selitykseksi. Voi olla sattumaa, ettei jotain tapahtunut muualla. Mutta se, että joku tilaa marokkolaiselta pizzayrittäjältä pitsaa, ei poissulje rasismia. Rasismi on muutakin kuin se vastaus, jonka sinä antaisit kysymykseen ”tilaisitko pizzaa marokkolaiselta yrittäjältä”.

 

Halusimme tai emme, jouduimme tapauksen johdosta kuitenkin keskelle rasismi-keskustelua. Jos motiivin rasistisuudesta on epäselvyyttä, siitä ei ole epäselvyyttä, etteikö keskustelut sitä olisi. Se, että joudumme kuolemantapauksen johdosta lukemaan siitä, miten ampujaa onnitellaan ja haluttaisiin palkita, ja siitä, kuinka se nyt olikaan, ”saavatko ne oikeasti enemmän toimeentuloa kuin muut” ja siitä, kuinka tappaja periaatteessa oli mukava tyyppi hänen ystävän mielestä, voimme päätellä, että a) tapaus, jossa uhri ei ole ”kantasuomalainen” koskettaa hämmentävän vähän, b) ns. breivikiläinen henki on muuttanut maahan ja c) vihanlietsonta, halventavat puhetavat, väkivalta ja ihmeelliset selitykset eli kaikki, mitkä ämpäriä täyttävät, on tulleet niin normaaleiksi, että paljoa ei tarvita siihen, että mikä tahansa on jollekin se viimeinen pisara.

 

Ismaelin kuolema ei ole mikään maahanmuuttopoliittinen kysymys.

 

Mutta joka tapauksessa, rasismia tai ei: on kaksi pohtimisen arvoista kysymystä. Siinä tapauksessa, että teko oli rasistinen ja olisit maahanmuuttaja, olisiko huolissasi?  Tai entä sitten, siinä tapauksessa, että teko ei ollut rasistinen ja olisit kuka tahansa, oletko huolissasi? Onko oikeusjärjestelmämme nyt sitten ihan varmasti kunnossa, jos vuonna 2006 taposta tuomion saanut väkivaltaisena tunnettu henkilö oli jo nyt vapaana kävelemään ladattu ase taskussa pizzalle?  

 

Toivon voimia Ismaelin veljelle ja muulle perheelle tragedian keskellä.

 

Miriam Attias

entinen oululainen

osa sitä yhteisöä, jota Ismaelin kuolema ja välikohtaus kosketti

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

"Onko oikeusjärjestelmämme nyt sitten ihan varmasti kunnossa, jos vuonna 2006 taposta tuomion saanut väkivaltaisena tunnettu henkilö oli jo nyt vapaana kävelemään ladattu ase taskussa pizzalle?"
No ei ole ja suunta ei ole ainakaan parempi tulevaisuudessakaan.
Mutta itseppä äänestämme poliitikot eduskuntaan, jotka lakeja säätävät ja rahakirstujen päällä istuvat...

Jukka Johansson

Mitähän mieltä Pekka Siikala mahtaa olla siitä, että esiinnyt kaksoispersoonana? Kuvaavatko nuo valokuvat sinua itseäsi? Ehkä hä tulee kohta kertomaan...

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

"Onko oikeusjärjestelmämme nyt sitten ihan varmasti kunnossa, jos vuonna 2006 taposta tuomion saanut väkivaltaisena tunnettu henkilö oli jo nyt vapaana kävelemään ladattu ase taskussa pizzalle?"

Suomalainen oikeusjärjestelmä on kieroutunut, jos johonkin murhia avoimesti ihannoivaan ryhmään (United brotherhood) kuuluva murhamies kävelee tuon ryhmän liivejä kanniskellen ihmisiä tappamassa.

Ministereillämme on kuitenkin niin paljon työtä nuuskan kieltämisessä, tupakan kätkemisessä ostajilta, viinipullojen etikettien piilottamisessa ja baarien aukioloaikojen lyhentämisessä, etteivät he ehdi paneutua esim. liivijengien harjoittamaan yrittäjien kiristämiseenkään. Siinä ohessa kun heidän pitää vielä lakkauttaa poliisivoimatkin.

Suomalaisilla ei ollut mitään syytä joutua paniikkiin Sellon ampumisten tai Tampereen pizzeriamurhien takia, joten yhtä vähän maahanmuuttajillakaan on syytä pelätä Suomessa. Suomi on kuitenkin kaikilla mahdollisilla mittareilla mitattuna aivan huippumaita turvallisuudessa; kaikkien uskontokuntien ja kaikkien sukupuolten turvallisuus huomioon ottaen.

Jouni Haimi

Kaikki kunnia kirjoittajan surulle mutta tässä tapauksessa on kuitenkin ihan turhaa ruveta liittämään rasisimia tapaukseen jossa vika on lähinnä se että vaarallinen ihminen valui taas kaikkien yhteikuntaverkkojen läpi kuten kouluampujatkin. nyt vaan uhreina oli tuo ulkomaalainen joka oli töissä.

t. piiroinen

Otan osaa järjettömän väkivallan tämänkin uhrin ystäville ja sukulaisille. Häpeän suomalaista oikeuslaitosta joka päästää hullut murhamiehet vapaalle, tosta noin vaan ja todella pian.

Kalle Kuusivuori

Mutta onneksi he, joilla on tarjota kunnon raiskausjytky, ja omaavat vähää älyisen pään saavat tuomioonsa alennesta, koska ovat vähää älyisiä, ja pääsevät raiskaamaan pian.

Olavi Lehto

Islamin roolia ei sovi unohtaa saati alkaa palvomaan satunnaisten sattumusten takia

Olavi Lehto

Käyttäjän BBKorhonen kuva
Benny Korhonen

Miten voi olla, että Suomen lain mukaan oikeutetusti rikoksista useasti tuomittu Seppo Lehto voi olla täällä levittämässä propagandaansa?!

Syö Seppo lääkkeesi, niin pääset noista harhakuvitelmistasi ja peloistasi islamin suhteen.

Kalle Kuusivuori

Kuinka monta kertaa tulee vankilassa istua tuomiosta? Vai onko vankeus ikuista, kuten bennykorhosten ikuisuudessa toivottaisiin?

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Islamin rooliako?? En tiennytkään, että ampuja olisi ollut muslimi!

Anis Harran

Lehdon ja aatetovereidensa mielestä Ismael oli se joka väistämättä aiheutti tämän "sattumuksen", koska oli olemassa. Hänen kuten kaikkien muidenkin vääränlaisten ihmisten rikos on se että he ovat olemassa. Heidän olemassaolonsa pakottaa persuressukat olemaan "sodassa" ja jakamaan toisilleen mitaleja toinen toistaan vastenmielisemmistä kulttuurinköyhdytyksistä.

Vaikka Ismael olisi paistanut pizzoja Marokossa, hän olisi silti ollut Lehdolle ja kumppaneille syy kaikkiin maailman ongelmiin. Olisihan hän sielläkin ollut olemassa. Tehnyt jotain, luonut raaka-aineista uutta, hymyillyt ihmisille ja tehnyt jonkun iloiseksi. Sellaista olemassaoloa ei voi sietää, joten tarvitaan kultti joka käy lakkaamatonta kulttuurisotaa. Oikeastaan sotaa kulttuuria itseään ja kaikkea sivistystä vastaan. Sitä sotaa käydään ensin purnaamalla, sitten nettikirjoituksilla, kunnes toinen toisiaan yllyttävä roskaväki lopulta kiihottaa ensin yhden, sitten toisen, kolmannen ja lopulta iskujoukkoja, prikaateja ja puolueita sotaansa, jonka lopullinen päämäärä ei ole mikään muu kuin vääränlaisten ihmisten olemassaolon lopettaminen.

Mitä kala tekee? Ui. Miten uiminen lopetetaan? Tappamalla. Niin kuin eräskin rotutohtori henkevästi runoili.

Tämä kansakunta, kuten suurin osa Eurooppaa, on sairas. Jotta se voisi tervehtyä, sen on ensin ymmärrettävä olevansa sairas, mutta siinä vaiheessa ei vielä olla. Juuri nyt ollaan vasta vaiheessa, jossa pikku-ukot ja päässä kuuluvat äänet ovat totisinta totta, ja suuri osa muusta väestä kuvittelee yhä että kyllä siinä jotain perää täytyy olla.

seppo kirnu

Järkiblogisti(t).

Valitettavasti suomalaisena voin sanoa että näitä alistettuja raakalaisia löytyy tästäkin Abrahamistien maasta.Kaverit yrittää Suomessa ja ääliö tulee sen ja elämän lakkauttamaan. Miten sitä voisi edes puolustaa?

Keskittyisin hävittämään sadistiset uskonnot alistumisesta kieltäytymistä opettamalla, valistamalla, sekä tuomalla järjettömyyden noista kolmesta paskauskonnosta esiin riittävällä teholla. Ne ovat VAIN ja ainoastaan hallinnan työkaluja. Läpimustaa pahuutta.Vaikka tapaus ei suoraan uskonnolliselta näytä, alitajuntaan syvään istutettu järjettömyys kumpuaa uskonnollisista paradigmoista kuitenkin.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ikävä tapaus kertakaikkiaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Vähän aikaa sitten kohu-uutinen toi esiin, kuinka ulkomaalaisomisteiset pikaruokaravintolat käyttivät huonolaatuista (pilaantunut) lihaa (halvalla) valmistamiinsa ruokiin.

Rasisimia tuossa ei ole, mutta muuten aiheutti valtavan tuohtumuksen,- ja paikat menettivät hetkeksi asiakkaansa.

Mikä vaikuttaa mihin, en tiedä, mutta sen tiedän, että kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Yksittäistapaukselta vaikuttaa, kuten puhuttiin Tampereen pizzerian tuhopolton yhteydessäkin.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/110752-pizzerian-t...

Kannattavuutta ulmaalaisperäisille pikaruokayrityksille pitää hakea muulla tavalla, kuin huonolaatuisen ruoan myymisellä halvalla.

Aira Joki

Onko ihan asiallista kommentointia nyt Markku Tyry? Vai oliko ampuja kenties Michelin kriitikko jolta meni hermo?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Ei varmaankaan, mutta avaus oli kuitenkin tehty.

Olen silti varma, että yhteys maahanmuuttajiin tavalla, tai toisella on olemassa.

Sitä vaan ei saada selville, kun tekijäkin kuulemma on delannut.

Olen silti varma.

Aira Joki

Kiitos kirjoituksesta. Otsikoiden takana on aina oikeita ihmisiä, tässä tapauksessa nuori ihminen joka tapettiin työnsä ääreen. Mitä tälle ampujalle tehtiin lapsena, mikä teki hänestä murhaajan joka oli ollut täynnä vihaa jo vuosia. Emme me voi syyttää näistä maahanmuuttajia, peili naaman eteen ja hetki mietintää siitä miksi emme arvosta lapsiamme?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Murhaaja oli jo aikaisemminkin murhannut kylmäverisesti, eli syyksi luultavammin riitti ettei tykännyt pärstästä.

Tommi Mäkinen

taitaa tollaselle kirvesmurhaaja-psykopaatille toi pärstäkerroinkin olla aika sama?

Matias Gerlich

Olen jo vuosikausia ollut raivostunut näistä kaikenmaailman liivijengeistä joita tänne - iltapäivälehtien hypettäessä - on rantautunut. Oikeusvaltion on toimittava tuon roskasakin nitistämiseksi. Liian monta vuotta hyssyteltiin asian kanssa ja tässä sitä sitten ollaan. Onko joillakin suomalaisilla sellainen mahdollinen käsitys että olemme "oikea urbaani yhteiskunta" vasta sitten kun tännekin on saatu järjestäytynyt rikollisuus eikä mitään epämääräisiä lestinheittäjäporukoita?

Olavi Lehto

Hupaisa anekdootti på russki;)?

Benny menee nyt taikamatolla lähi-itään ja muualle islamin pyhille paikoille katsomaan kuka tässä on satusetä ;) bubsikaade pum pum vai minkä tahdissa paukutellaan?

PS: Lapsena luin ainakin kahteen kertaan "Tuhannen ja yhden yön satuja" - En tosin uskonut että niitä vielä joutuisin elämäänkin ;)

Oikein hyvää akateemista illanjatkoa ;)

Olavi Lehto Pyhä mies Pyhältä maalta Karjala takaisin
Meidän luvattu maamme ;)

Viite:) 20.2.2012 19:02 Benny Korhonen uusi
Miten voi olla, että Suomen lain mukaan oikeutetusti rikoksista useasti tuomittu Seppo Lehto voi olla täällä levittämässä propagandaansa?!

Syö Seppo lääkkeesi, niin pääset noista harhakuvitelmistasi ja peloistasi islamin suhteen.

Alexius Manfelt

Anteeksi herra Lehto, mutta oletteko ottaneet kaikki lääkkeenne? Vain otetut lääkkeet auttavat.

Kirjoituksenne ovat todella törkeitä ja kuuluvat samaan luokkaan kuin sen onnettoman idiootin, joka esitti ampujalle mitalia :(

Seppo Kolm

Tänne näemmä rantautuu kaiken maailman seppolehdot, eli on aika nostaa kytkintä tältä palstalta.

Olavi Lehto

Surra voi monella tapaa - Paras tapa on kuolla kotona

Olavi Lehto

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Blogisti: "Onko oikeusjärjestelmämme nyt sitten ihan varmasti kunnossa, jos vuonna 2006 taposta tuomion saanut väkivaltaisena tunnettu henkilö oli jo nyt vapaana kävelemään ladattu ase taskussa pizzalle?"

Oikeusjärjestelmämme vakavien väkivalta- ja henkirikosten osalta todellakaan ei ole kunnossa.

Oikeusjärjestelmämme on uusitestamentillinen ja käskee kääntämään toisenkin posken, se ei rankaise vaan armahtaa.

Ja viattomat saa kärsiä.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Uskomattoman paksua, että Soinilla ei ole mitään sanottavaa puolueensa puheenjohtajana puolueensa jäsenelle, joka ehdotti mitalia tuolle murhamiehelle.

Soini on ihan pataässä - valmis; täysi pelle.

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Käsittääkseni perussuomalaiset ovat irtisanoutuneet kaikenlaisesta syrjinnästä, rasismista ja väkivallasta. He ovat myös tuominneet em. asioiden käytön ihmissuhteissa tai politiikassa: http://www.perussuomalaiset.fi/ajankohtaista?issue....

Suomalaisen yhteiskunnan sallimasta väkivallasta tässä surmaamisessa oli varmasti kysymys. Siitä emme voi syyttää kuin punavihreää historian peiliämme. Oliko surmaamisessa kyse rasismista, jää selvitysten varaan. Murhaajalle mitalia esittäneelle ei voine toivoa muuta kuin eheytymistä, joka saattaa edellyttää rikostutkinnan läpikäymistä ja sen jälkeistä oikeaa tuomiota. Mutta Soinin tai muidenkaan perussuomalaisten syyllistäminen ei saa tekoa tekemättömäksi eikä olisi edes ennalta voinut sitä estää.

Katso, Teemu Roni, punavihreää peiliäsi, jonka tahdon mukaan tappajia vapautetaan vankiloista tuhoamaan niin maahanmuuttajien kuin kantasuomalaistenkin tulevaisuutta.

Matti Hirvonen

Ei Soinia syytetty pizzeriamurhasta vaan siitä, että hän ei ottanut mitään kantaa siihen, että puolueensa paikallisvaikuttaja ehdotti murhaajalle kunniamerkkiä.

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Lue linkki, niin tiedät sen jälkeen, että Soini ja perussuomalaisten eduskuntaryhmä on tuominnut vastaavat teot jo kauan sitten.

Matti Hirvonen

No kun ei tuo linkki tarkoita sitä, että Soini on kuitannut kaiken tulevan yhdellä tuollaisella puheenvuorolla. Kyllä tällaisessa tilanteessa voi puoluejohtajalta odottaa johtajuutta.

Jouni Haimi

Eitarvi koska puoluejohtaja ei ole yksitäisen jäsenen typeryydestä vastuussa. Tuo poulueen vastuu tulee sitten aikanaan ku tuota erottamista käsitellään jos käsitellään.

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Löpötilöpöti, Hirvonen. Tuoreempi kannanotto se on kuin millään muulla puolueella, joiden puheenjohtajat ovat olleet täysin vaiti asiasta. Joskohan puoluejohtajien yleensäkään pitäisi ottaa kantaa yksittäisiin tekoihin?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Soini kutsuu äänestämään ja myös edustamaan Perussuomalaisia kaikki halukkaat, mutta ei hyväksy heidän tekojaan. Äänet kyllä kelpaavat, teot eivät.

Siinä jytkyn todellinen sisältö.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Minun on vedettävä takaisin haukkuni Soinille. Soini toimi niinkuin piti. Pyydän anteeksi.

Olavi Lehto

Teemu Roni ;):lle ;) smack;)

Karavaani kulkee ja koirat räksyttää ;)

Olavi Lehto Tampere

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Olavi! Eikö ole aika tarpeellista, että tuollainen edesottamus tuomitaan puolueen puheenjohtajan taholta?

Perussuomalaisissa on JO tuomittu puhe mitalista murhaajalle. Mikä Soinia pidättelee?

Ymmärrän Perussuomalaisen puolueen vanhaa paskaa vastustavana liikeenä, mutta en hyväksy murhaa ja sen komppaajia missään olosuhteissa - en kantasuomalaisen - en emigrantin kädestä.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Lehto, tuo uhanalainen metsistötyyppi Suomessa, nyt meni överiksi viimeistään...

Aira Joki

Tilannetaju hakusessa Seppo "Olavi" Lehdolla. Haluaako US todella tyypin tänne asiallisia kirjoituksia halventamaan?

Heli Hämäläinen

Osanottoni uhrin omaisille ja ystäville. Toivon, että tämä kusipää Rautio Köyliöstä erotetaan Perussuomalaista, jos ei niin lähden itse pois Perussuomalaisista.

Aina pitää ponnistella yksilön ja hänen luovuttamattomien oikeuksiensa puolesta. Marokkolainen muslimi on myös ihminen ja vapahtajani Jeesus Nasaretilainen opetti, että myös marokkolaista muslimia pitää rakastaa lähimmäisenä kuin itseä. Jeesus ei sodi uskonsotaa aseilla.

Olen pahoillani tästä lisäpiinasta.

Jorma Laine

Tarinan (raamattu) mukaan Jeesus oli itsekin erään Arabikansan edustaja.. Sinällään varsin kornia, että samaan jeppeen uskovat koittavat syrjiä muita samaan kansaan kuuluvia..

Enikeis. Hullu teki temppunsa ja yksi henki ja yhden terveys menetettiin. Tässä voisi olla pohdinnan paikka rikosseuraamusvirastolle. Että pohtisivat miksi? Kuka sen päästi vapaalle? Oliko siihen perusteita muuten kuin "kärsitty" vankeusaika? Tutkiko kukaan ko. pellen vaarallisuusastetta?

eli sama englanniksi

W T F ???

Henri Kangas

Jaa-a. Missähän nämä Ahmedit ja Miriamit olivat silloin, kun Shkupolli ammuskeli kantasuomalaisia ympäri pk-seutua? Tai kun Tampereella uskonveljensä polttivat kantasuomalaisia kuoliaaksi?

Olisiko niin, että pikemminkin Ahmedia ja Miriamia ei kantasuomalaisten kuolemat juurikaan hetkauta?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Luitko lainkaan blogikirjoitusta vai onko luetun ymmärtämisessä jotain pieniä puutteita?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Voihan siinä olla suuriakin puutteita.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Henri Kangas

Luin ainakin tämän kohdan:

"Voimme päätellä, että a) tapaus, jossa uhri ei ole ”kantasuomalainen” koskettaa hämmentävän vähän"

...josta sitten äidyin arvailemaan, että Ahmed ja Miriam ovat todennäköisesti aivan hiljaa, kun uskonveljensä tappavat kantasuomalaisia. Tai korkeintaan valittavat, että taas rasismi yltyy yksittäistapauksen perusteella.

Irmeli Koivuhalko-Pyjama

Kyllä tässä ei ole kuin yksi syyllinen. Suomen käsittämätön oikeusjärjestelmän irvikuva. Haistakaa päättäjät pitkä kanootinmuotoinen vittu, kun ette saa murhamiehiä pysymään vankilassa.

Voimia läheisille.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Näin se on. On uskomatonta paskaa, että murhamies astelee pyssy kädessä vapaalla jalalla. Tietysti kaikenmaailman saatanan "oppineet" hymyilevät nyt, että "hän kärsi asianmukaisesti tuomionsa ja että jotain muuta meni vikaan".

Käyttäjän Puutarhuri kuva
Reijo Kamula

Kaikki järjissään olevat ja tuntevat ihmiset tuomitsevat Oulun surman!
Sanattomaksi vetää ja tuntuu, että kaikki sanat ovat turhia!

Citycani *

Kuten moni on jo sanonutkin, suurin syyllinen on oikeusjärjestelmä, joka päästää jo murhanneita vapaalle jalalle alle puolet tuomiostaan *kärsineinä*.

En osaa arvata, oliko itse teko rasistinen, mutta monet sen jälkimainingeista kummunneet kommentit kyllä ovat. Joku rivipersukin taas kunnostautui... toivottavasti ymmärtävät edes tuollaisesta heittää ulos riveistään.

Silti en halua ainakaan vielä uskoa, että Suomi olisi ainakaan erityisen turvaton maa tänne muuttaneille; pikemminkin arvelen, että KAIKKIEN täällä asuvien turvallisuus on uhattuna, ellei noille meidän *oikeus*käytännöille vihdoin jo tehdä jotain. Heti.

Jaksamista läheisensä menettäneille. Ja meille muillekin.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Paitsi että Suomen oikeusjärjestelmä on kansalaisten oikeustajun vastainen irvikuva, niin täytyy muistaa ettei Suomella ole edes rahaa pitkiin vankeustuomiohin.

Urpilainen ja Katainen neuovottelevat ja ulosmittaavat hyvinvointimme kansakuntana järjenvastaisiin Kreikkatakuisiinsa mm. kansalaisten perusturvallisuuden siinä ohessa.

EU on syöksemässä Suomea hiljalleen perikatoon ja ihmisten turvattomuus, ja yleinen levottomuus, yhteiskunnassamme korreloi käsi kädessä tämän yhtälön kanssa.

EU on Suomelle virheellinen kokeilu, ja myös koko rahaliitto oli virheellinen idea. Se on meidän jokaisen parasta vihdoin myöntää.

Citycani *

EU-kritiikki on kyllä monessa yhteydessä paikallaan ja ajankohtaista tässä ja nyt.

Mutt ei EU sitä oululaismarokkolaista poikaa murhannut. Sen teki ihka kotimaisen oikeusjärjestelmämme vapaaksi päästämä entuudestaan tappajaksi tiedetty hyyppäri, joka sitten (onneksi?) tappoi itsensäkin.

No on tää aikas surullisten laulujen maa näköjään edelleen... kahedksan surmanluotia jne.

Kalle Lehtonen

Jos ihminen on aina hyväntuulinen hänellä ei ole kaikki kotona, tai sitten tuulisuus on saatu aikaan kemikaaleilla.

Citycani *

Tai sitten hän vaan oli keskimäärin vähän vähemmän synkeä olio kuin esimerkiksi sinä.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Valtavan hyvä kirjoitus. Esität aivan oikeita kysymyksiä, Miriam Attias.

Jouni Haimi

Attias kirjoitti:

"Halusimme tai emme, jouduimme tapauksen johdosta kuitenkin keskelle rasismi-keskustelua. Jos motiivin rasistisuudesta on epäselvyyttä, siitä ei ole epäselvyyttä, etteikö keskustelut sitä olisi. Se, että joudumme kuolemantapauksen johdosta lukemaan siitä, miten ampujaa onnitellaan ja haluttaisiin palkita, ja siitä, kuinka se nyt olikaan, ”saavatko ne oikeasti enemmän toimeentuloa kuin muut” ja siitä, kuinka tappaja periaatteessa oli mukava tyyppi hänen ystävän mielestä, voimme päätellä, että a) tapaus, jossa uhri ei ole ”kantasuomalainen” koskettaa hämmentävän vähän, b) ns. breivikiläinen henki on muuttanut maahan ja c) vihanlietsonta, halventavat puhetavat, väkivalta ja ihmeelliset selitykset eli kaikki, mitkä ämpäriä täyttävät, on tulleet niin normaaleiksi, että paljoa ei tarvita siihen, että mikä tahansa on jollekin se viimeinen pisara."

tietysti voidaan pohtia tästäkin tapauksesta tuota rasisimia niinkuin tuossa yllä mutta niihän se on että mikä blokistille on suuri suru on meille muille vain uutinen mediassa.

En tiedä mutta tuosta ampumisesta kun kuulin niin täytyy sanoa että se ei yllätänyt sinänsä yhtään.Näen sen osana samaa jatkumoa kuin on koulusurmat ja monet perhesurmat mitä viime vuosina suomessa on ollut.Yarkoitan tällä sitä että tässäkin tapauksessa pahoinvointi ajaa ihmisiä tälläisiin tekoihin yhä enemmän.Tällä ttypillä se pahoinvointi alkoi jo 2006 eikä se vankila sitä näyttänyt parantavan.

Jotenkin tuntuu että tälläset järettömät teot tulevat kyllä yleistymään mutta niitä on paha etukäteen estään. on vain opittava elämään niiden kanssa.

Citycani *

Jouni Haimi järkeilee: "Jotenkin tuntuu että tälläset järettömät teot tulevat kyllä yleistymään mutta niitä on paha etukäteen estään. on vain opittava elämään niiden kanssa."

Saanko kysyä, miten ihmeessä olet tuollaiseen johtopäätökseen päätynyt..?

Olemmeko jarruttomassa junassa, jonka kulkua ei enää raiteetkaan ohjaa, eikä mitään ole tehtävissä muutenkaan?

Voisitko kertoa, miten olet tuohon johtopäätökseesi päätynyt? Onko tilanteemme jo aivan täysin toivoton?

Jouni Haimi

Citykani

Kysymys kuuluu oikeastaan niin miten ehkäistä sellaista mikä ei ole ehkäistävissä? Tietysti voidaan taas aloittaa laulu että yhteikunta sitä ja tätä jne jne. mutta näissä yhteikunnan toimissakin on se huono puoli että ne eivät taida tavoittaakovinkaan helposti niitä jotka sitä apua tarvii

citykani

Eli miten ehkäistä ettei täläistä tapahdu?

Citycani *

Jouni, rehellisesti sanoen, tulee vain muutama juttu mieleen.

Ensinnäkin, murhaajia EI pitäisi päästää vapaalle niin iisisti kuin nyt päästetään.

Toiseksi, no tää on hankalampaa... pitäisi pitää naapuristakin huolta, edes pikkuisen.

Jos vaan kaikki vaellamme omissa synkissä kuiluissamme ilman mitään kontaktia toisiimme... kynnys toistemme murhaamiseenkin toki madaltuu vuosi vuodelta...

Kyllä tässä _jotain pitäisi vielä olla tehtävissä ennen kuin vajoamme lopullisesti barbarian syövereihin toinen toisiamme murhaten..?

Jouni Haimi

Citykani

Siinä olet oikeassa että välittäminen kuuluu kaikille. Eikä se edespaljoa vaadi.

Eikä vaan näissä synkimmissä asioissa vaan muutenkin se saattaa olla aika ratkaiseva tekijä jos joku joskus kysyy että hei reiska mitäs kuuluu.Ja kysymisen lisäksi on hyvä kuunella että mitä toinen sanoo. Välitämisellä estää monia pienenpiäkin asioita muutumasta suureksi

Citycani *

Jouni,

U got it.

Ja näin pienestä se tosiaan usein ON kiinni...

Voi kunpa sen vaan muistaisi silloinkin, kun itsellä on jotain hösistä tai ei muuten vaan jaksaisi kuunnella...

Jos emme ole toisillemme olemassa, onko kovin suuri ylläri, jos joku meistä toisillemme muukalaisista sitten... tekee jotain radikaalimpaa tullakseen vihdoin edes jotenkin huomatuksi..?

No kunhan nyt yritän keksiä jotain juonta siihen, miksi ihmiset murhaavat itsensä ja toisensa samaan aikaan. :-(

Jouni Haimi

citykani

Tietysti nuo kommenttini ei välttämättä avaudu silleen kun pitäisi jos ei tiedä niiden taustaa.Minulla on jostain syystä sellainen taakka tai miten sen nyt ottaa että ihmiset jostain syystä kertovat ongelmistaan minulle ehkä sen takia että jaksan kuunella heitä.Ja nuo ongelmat eivät ole sieltä kevyemmästä päästä mitä kuulee .Vaikka jokainen tapaus on omansa se kyllä tietyllä tavalla kertoo siitä minkäläinen pakka suomi on elää. Sanotaan näin että olen tietyllä tavalla menettänyt illuusion tästä suomesta jo aikoja sitten.yleensä tuo epätoivo valitettavasti purkautuu itsemurhina.

Citycani *

Jouni,

Ei, sinulla EI ole oikeutta pakahtua taakkasi alle.

Tämä ON synkeä maa, mutta ei sentään NIIN synkeä, etteikö valoakin jossain näkyisi.

Jos et muuta kurjuuteesi keksi, meilaa vaikka minulle, sillä mielellä, ett sokea ehkä voi auttaa rampaa. ;^)

citycani@yahoo.com

Jouni Haimi

citykani

Sanotaan näin että olen tuon asian kanssa sinut.Vaikka se paljon ottaa niin paljon siitä saa takaisinkin ja kuitenkin potkii eteenpäin. Vaikkka tuosta saa synkeän kuvan niin on sitä valoa paljon minunkin elämässä vastapainoana.

Lisään sen verran että älä ole huolissasi pärjään kyllä.

Citycani *

Jouni, okei, lupaan olla olematta huolissani.

Meilata saat silti, jos siltä joskus sattuu tuntumaan. ;)

Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro

Rikolliset ja tappajat tietävät, että vastassa ei ole odotettavissa väkivaltaa. Kuolema tulee aina, ennnen kun poliisi ehtii paikalle.

Olavi Lehto

Ampujista ja ns. "rasismista"

Se että joku ammutaan, sillä ei ole mitään tekemistä "rasismin" kanssa.

Itse muistan nuorna koululaisena tulleeni koulusta kun naapurin juoppo ampui ritsalla ikkunasta teräshaulilla reiteen niin että putosin persiilleni.

Saman teki 7 vuotta vanhempi velipuoli äidinpuolelta n. 15 vuotiaana kun kävelin kotopihalla. "Rasisti" ampui ritsalla samoin jollan isolla kivellä, niin että liki taju katosi.

1999 rivitaloalueella naapurin pojat ampuivat kuula-aseilla niin että kilahti. Reklamoin ovikellonsa kautta ja poikien äiti nolona. Poikien isä entinen kokoomuspamppu Pirkanmaalla.

Aina on ihmisiä joilla ei tilannetaju ole kohdallaan eikä kaikki ns. kotona.

Protestoin tätä että tälläiset "kaikki ei kotona ja viinaa päässä" tapaukset yritetään laittaa jhkn muuhun lokeroon.

Olavi Lehto Tampere

Jukka Poikela

Suomen kriminaalipolitiikka on täysin hakoteillä. Nykyisin harjoitettu punavihreä kriminaalipolitiikka olisi mitä pikimmin laitettava kunnon kuurauksen kohteeksi, etteivät tällaiset tapaukset enää toistuisi.

Mitä sitten mitalien jakamiseen tulee, niin ehkä kyseinen ehdottelija oli tutustunut Ruotsin hallituksen teettämään tutkimukseen. Ohessa lainaus tuosta tutkimuksesta.

"Jo marraskuussa 2007 Ruotsin hallitus totesi ettei se enää voi lakaista maahanmuuton ongelmia maton alle vaikenemalla, vaan päätti teettää selvityksen väkivaltaa lietsovista ja demokratiaa uhkaavista tekijöistä yhteiskunnassa. Tarkemmassa määrityksessä tutkimuksen kohteeksi seuloontui Malmö erityisen selvänä aistitun kehityksensä ja sijaintinsa takia – naapurikaupunki Kööpenhaminassa nimittäin painittiin samanlaisten ongelmien kanssa.

Tutkimuksen teemaksi otettiin “tilannekuva Malmöstä”. Kun tilannekuva oli vihdoin saatu filmille, viety pimiöön, kehitetty ja lopuksi kiinnitetty, olivat sekä demokratiaministeri Nyamko Sabuni että tutkija Magnus Ranstorp sekä hämmästyneitä että säikähtäneitä; islamistinen radikalisoituminen Malmön muslimienemmistöisen maahanmuuttajaväestön keskuudessa oli laajentunut Rosengårdista myös muihin kaupunginosiin, samalla se oli tullut entistä selkeämmäksi osaksi alueitten asukkaitten arkipäivää. Kellarimoskeijoissa lietsottava viha länsimaita – myös Ruotsia – kohtaan on synnyttänyt alueille sisäisen hallintohierarkian, jossa ruotsalaiset säännöt, lait ja tavat ovat menettäneet merkityksensä. Maahanmuuttajaväestöä hallitaan väkivallan uhalla; vihaisista nuorukaisista kasvaneet islamistiset mielipidevalvojat painostavat etupäässä naisia ja lapsia pitäytymään kontakteista alkuväestön kanssa.

Maahanmuuttajataustaiset, Ruotsin kansalaisuuden ja passin omaavat “nuorukaiset” puhuvat sodasta “meidän” ja “niitten” välillä, viitaten ruotsalaiseen alkuväestöön. Yhteenkuuluvuutta haetaan myös vanhojen kotimaitten perinteistä; hunnuttamattomia tyttöjä ja naisia ahdistellaan ja pahoinpidellään, hälyttävän monet peruskoulun 8. ja 9. luokkalaisista tytöistä “muuttavat” takaisin kotimaihinsa kesäloman aikana. Todellisuudessa heidät lähetetään pakkonaitettavaksi vanhempiensa kotimaihin ryhmän etnisen puhtauden säilyttämiseksi."

http://sdsmedia.sydsvenskan.se/archive/00175/varde...

Tosiasiassa Ruotsi on siis jo sisällissodassa ja itse se ei voi enää tilanteelle yhtään mitään. Suomessa on meillä menossa etsikkoaika ja se aika on syytä käyttää hyvin, ettei tilanne kärjisty samalle tasolle kuin Ruotsissa on jo käynyt. Kuten sodissa aina käy, suurimmat kärsijät ovat aina viattomat sivulliset. Suomi ei tarvitse enää yhtään tuollaista mitalinjakajaa.

Marko Kervinen

Soini on tuminnut rasismin.
Tarja Haoonen ei tuominnut
sellon ampumisia vaikka tuon maahanmuuttajan
oleskelu Suomessa on Halosen polittiika sallinut.
Ja tietenkin Tuomioja.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Suomen hallintokoneisto ja oikeuslaitos sallii murhaamisen jatkumisen löysillä tuomioilla.
Vankeinhoitohan Suomessa on syvässä kriisissä ja tästäkin vangeistä jäi vaarallisuusselvitys tekemättä(raha).
Ilmeisesti miekkonen kärsi impulssikontrollin puutteesta ja agressiivisuudesta.
Paljonkohan nappeja lienee vetänyt ennen ampumista?
On vankeja, jotka eivät kuulu avolaitokseen tai vapauteen, kuten Porvoon ampuja ja tämä mies.
Mitö oikeuslaitokseen tulee Suomessa on n.300 syyttäjää. Oikea tarve olisi 500 syyttäjää.
Sellon ampujaa vastaan ei saatu oikeudenkäyntiä kohtuullisessa ajassa, koska käräjäoikeuksissa on liian vähän henkilökuntaa.
Hyvinvointivaltion purku kostautuu juuri näin.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Rasismi on käsitteellinen riippa, kuin ankkuri joka heitetään syvälle mustaan veteen. Puhalsipa tuuli mistä tahansa, kiikkuipa laineilla miten pieni tai iso vene tahansa, siinä se pysyy lilluen liekansa päässä omissa liemissään, oman käsiteketjunsa vankina.

Jos rasismista puhuttaisiin yhtä paljon seurauksena jostakin kuin mitä näissä kirjoituksissa siitä puhutaan syynä johonkin, nämä jutut olisivat ihan eri näköisiä.

Ehkä käsite "rasisti" pitäisi määritellä kokonaan uudelleen. Ehdotan että "rasistiksi" nimitetään jokainen joka tyytyy "annettuun lähtökohtaan", eikä mieti koskaan sitä ettei maailma ole alkanut mistään "ankkurista", vaan aivan kaikella on sekä syynsä että seurauksensa.

Jos "rasisti" määritellään tällä tavoin -- ihmisenä joka ei näe pintaa syvemmälle -- silloin rasismi kukkii kyllä mielipiderintamien kaikilla lohkoilla.

Käyttäjän MasyerJ kuva
Jarno Käpylä

en usko että tässä olisi kyse rasismista, tämä kyseinen henkilö on ilmeisemmin pumapannut itseensä niin paljon "lääkkeitä" jotka yhdessä alkoholin kanssa saa päänupin sekoamaan silmittömästi, eniten ihmettelen kuinka tälläiselle on annettu ase (olkoonkin veljeskunnan jäsen). ja jos olisin maahanmuuttaja kyllä olisin huolissani monesta muustakin syystä kuin jonku nuppilahon tapon takia, päättäjien päätökset kun loppujenlopuksi kohdistuu vähemmistöihin kun herroihin ei pääse käsiksi, olette ns. ihmiskilpi suomalaisherroille

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En usko, että teko oli rasistinen ja kyllä, olen huolissani. Yksilöön kohdistuvista rikoksista annetaan Suomessa aivan liian lieviä tuomioita.

Teppo Nygren

Ei ole ihmishenki juuri minkään arvoinen tänäpäivänä.
Surullista.....

Käyttäjän tsarbombastic kuva
Leo Sammallahti

Ihmishenkeä arvostetaan ajan myötä koko ajan enemmän: joka vuosisadalla pienempi osuus ihmisistä on kuolee väkivaltaisen kuoleman ja tämä kehitys on jatkunut tuhansia vuosia.

Otan osaa, hyvin traaginen tapaus.

Tuula Saskia

Minä puolestani kummastelen sitä, että HS:kin kirjoittaa näistä rikolliskerhoistamme, joihin murhaajakin kuului,lähinnä toteavasti.

Tieto lienee arvokasta, mutta jokin moraalinen lausunto olisi paikallaan.

On tietenkin kiinnostavaa kuulla, että on olemassa tietty tai useampi rikollisjärjestö liiveineen kaikkineen. Ja että on jopa sivuosastoja.

Se, mitä haluaisin lukea, on, mitä poliisi on tehnyt tai tekee näiden ryhmien tuhoamiseksi.

Onko todellakin niin, että letkeästi todetaan, että jokin liivijengi sen teki?

Onhan meille rakennettu organisaatio tuollaisten torjumiseen:poliisit ( oikeuslaitos ei toimi).

Poliisien näkökulmat ovat erityisen tärkeitä.

Siis, mitä te ajattelette näistä murhaajien vapauttamisista.?

Olavi Lehto

Todelliset murhaajat istuvat hallituksessa ja velkaannuttavat kansantaloutemme vuosikymmeniksi eteenpäin

Katsokaa kuinka velka ja sen hoitokulut kasvavat viimeisen vuoden aikana tehtyjen päätösten perusteella

Olavi Lehto

Tuula Saskia

Toivottavasti ymmärrätte lausuntonne.Jos ette, vastuu on vain teillä. Yhteiskunta tuskin tulee apuun.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomalaiset miehet tekevät noin 200 - 250 itsemurhaa vuodessa käsiaseilla. Käsiaseiden suurin vaara on siinä, että niiden avulla äkkipikaisesti ja hetken mielijohteesta voi tehdä nopeasti ja ilman miettimistä itsemurhan.

Tässäkin murhenäytelmässä tekijä apmui lopulta itsensä. On erittäin luultavaa, että hän oli harkinnut itsemurhan tekemistä paljon ennen näiden sivullisten ampumista.

Ehkä olisi aiheellista myös kysyä, kuinka pitkään aiomme pitää ampumaharrastusta niin tärkeänä asiana, että katsomme näin suuren itsemurhamäärän hyväksyttäväksi?

Tuula Saskia

Voitte olla oikeassa tietyssä määrin.

Minä näen asian toisin:

en tajua, miten on mahdollista, että tällainen henkilö, siis murhaaja,on päästetty vapauteen.

Korostan vielä kerran myös sitä, että näitä ilmeisen selvästi murhiinkin pystyviä jengejä tiedetään olevan olemassa, mutta laki ei salli heihin puuttua.

Eikö laki mahdollista niiden kieltämistä?

Olavi Lehto

Paljonko on kirjattu itsemurhia liikenteessä päinajamisina, tieleikkauksiin ajamisina, hukuttautumisina jne. Ampuma-aseet ovat halvin ja ennaltahehkäisevin tapa puolustaa maata maan kattavasti tarvittaessa sissisodan keinoin.

Jos joku lahopää ampuu itsensä, niin ei voi mitään. Näitä on omissakin tutuissa riittänyt. Se joka haluaa itsensä päivittää ns päiviltä kyllä keksii keinot vaikka junan alle hypäten. Pitäisikö sen takia rautatiet kieltää?

Olavi Lehto historioitsija Tampere

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kerrotko Mikko Ahola kuinka 50000 japanilaista tekee vuodessa itsemurhan ilman ampumaaseita?
Japanissa on ampumaaseet kielletty siviileiltä. Mistähän suuri määrä johtuu?

Tuula Saskia

Ryhänen,

ainoastaan kansalaisen oikeustaju.

Jos joku jo kertaalleen ihmisen tappamiseen ja vaaralliseksi todetun
sallitaan poistua vankilasta ennen aikojaan, jotain on vinossa.

Vankiloissa on käsitykseni mukaan psykologeja ja lääkäreitä tarjolla runsaammin kuin muille Suomen kansalaisille.

Saavatkohan kaikki ulkosuomalaiset eli lähinnä virolaiset ja venäläiset rikolliset yhtä lailla saman palvelun?

Tunnetko asiaa?

Tuula Saskia

Omalta osaltani riitti.

Kiitos alustajille.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Hypoteettinen kysymys: Voisiko kastrointituomio pelotteena hävittää väkivaltarikollisuuden lähes kokonaan? Mieheyden menettäminen voi olla monille koviksille kovempi juttu kuin hengen menettäminen. Lisäksi voidaan argumentoida, että se olisi humaanimpi, sillä kastroidulla säilyy henki ja siemennestettäkin voidaan ottaa talteen isyyttä varten.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tällaiset mielirairaudet syntyvät yksilöllisessä yhteiskunnassa, josta puuttuu yhteisöllisyys ja seksi on niukkaa. Kun ihmisellä on ruokaa, yhteisöllisyyttä ja seksiä, se ei hevillä sekoa.

Joskin ihminen on niin vahva, että yllättävän moni yksilö kestää elämää yksilöllisessä yhteiskunnassa, vaan eivät kaikki.

Olavi Lehto

Pekka Lampelto

... väitteesi mukaisesti saattoi olla tuo vankeus viimeinen niitti siellä kun tuo seksi on niukkaa.

Voinen yhtyä mielipiteeseesi. Pakottamalla yhteiskunnan painostuksella ihmisiä seksittömyyteen yhteiskunta saa mitä tilaa? Tuota voi itsekukin miettiä?

Oikein hyvää yötä laskiaistiistain myötä

Olavi Lehto

Toimituksen poiminnat